Κανόνες Τάβλι
27/05/2023

Κανόνες Τάβλι
Παιχνίδι τύχης που κρίνετε και στην ικανότητα του κάθε παίχτη και την εμπειρία
Το τάβλι είναι ένα παιχνίδι για δύο παίχτες. Τα στενά τρίγωνα καλούνται "σημεία", και η λουρίδα στο κέντρο είναι ο "φραγμός".
Όπως το σκάκι και στη ντάμα, υπάρχει μια τυποποιημένη συμμετρική αρχική θέση.
Κάθε παίχτης αρχίζει με το ρίξιμο ενός ζαριού, και ο παίχτης που ρίχνει τον υψηλότερο αριθμό κάνει την πρώτη κίνηση. Σε κάθε κίνηση η σειρά των επιτρεπόμενων κινήσεων ενός παίχτη καθορίζεται από το ρίξιμο δύο ζαριών. Στην πρώτη κίνηση όμως παίζονται τα νούμερα που φέρνουν οι δύο παίχτες όταν καθορίζεται ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση, αλλά από εκεί και μετά οι παίχτες ρίχνουν μόνοι τους τα ζάρια για την δική τους κίνηση. Στην πρώτη κίνηση εάν οι παίχτες ρίχνουν τον ίδιο αριθμό, και οι δύο συνεχίζουν έως ότου οι δύο αριθμοί είναι διαφορετικοί.
Ο ορθογώνιος πίνακας, που αποτελεί το τάβλι, χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα που αποκαλούνται "εσωτερικοί πίνακες" και "εξωτερικοί πίνακες". Οι δύο "πίνακες" του παίχτη Α είναι αυτοί στην πλευρά του/της του πίνακα. Κάθε παίχτης αρχίζει με δύο ελεγκτές (ή "πούλια") στον εσωτερικό πίνακα του αντιπάλου και πέντε στον εσωτερικό πίνακά του/της. Κάθε παίχτης κινεί τα πούλια σε αντίθετη κατεύθυνση, από τον εσωτερικό πίνακα του αντιπάλου μέσω των δύο εξωτερικών πινάκων και έπειτα στον εσωτερικό πίνακά του. Μόλις έχει ένας παίχτης και τα δεκαπέντε πούλια στον εσωτερικό πίνακά τους, μπορεί να αρχίσει να αφαιρεί (μαζεύει) τα πούλια από τον πίνακα. Ο νικητής είναι ο παίχτης που θα μαζέψει πρώτος τα πούλια του από τον πίνακα.
Μια κίνηση στο τάβλι είναι να μετατοπιστεί ένα πούλι από ένα σημείο σε άλλο. Εάν παραδείγματος χάριν ένας παίχτης ρίξει έξι στο ζάρι και τρία στο άλλο, ο παίχτης μπορεί να κινήσει ένα πούλι έξι σημεία και έπειτα άλλο ή το ίδιο πούλι τρία σημεία ή μπορεί να χρησιμοποιήσει τους αριθμούς με διαφορετική σειρά. Εάν ένας παίχτης ρίξει τον ίδιο αριθμό και στα δύο ζάρια τότε μπορεί να παίξει τον αριθμό αυτό τέσσερις φορές, για να κινήσει μέχρι τέσσερα πούλια.
Ένας παίχτης δεν έχει την άδεια για να κινήσει ένα πούλι προς ένα σημείο που έχει περισσότερα του ενός πούλια του αντιπάλου. Αν τοποθετηθεί ένα δεύτερο πούλι σε ένα σημείο τότε στο σημείο λέγεται ότι ο παίχτης έκανε πόρτα. Ένας παίχτης μπορεί να κινήσει ένα πούλι προς ένα σημείο στο οποίο υπάρχει μόνο ένα πούλι. Τα αντίπαλα πούλια δεν έχουν την άδεια για να συνυπάρξουν στο ίδιο σημείο. Όταν ο παίχτης τοποθετεί ένα πούλι σε ένα σημείο που καταλαμβάνεται από ένα πούλι του αντιπάλου, τότε αναγκάζει το πούλι του αντιπάλου να μετακινηθεί προς το "φραγμό" (η λουρίδα κάτω από το κέντρο μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πινάκων).
Ένα πούλι στο φραγμό επανέρχεται στο παιχνίδι με την είσοδο του στον εσωτερικό πίνακα του αντιπάλου, και σε θέση που δεν έχει καταληφθεί από πόρτα του αντιπάλου. Αυτά τα σημεία του εσωτερικού πίνακα ονομάζονται αριθμητικά από το ένα έως το έξι, το ένα σημείο να βρίσκεται όπου ήταν τα δύο πούλια στην έναρξη του παιχνιδιού. Ο παίχτης μπορεί να βάλει το πούλι μόνο στο σημείο που έχει οριστεί από το ζάρι που έχει ρίξει. Έτσι εάν ένας παίχτης με ένα πούλι στο φραγμό ρίξει τέσσερα και δύο, τότε μπορεί να κινήσει το πούλι προς "το σημείο τέσσερα" ή "το σημείο δύο" (στον εσωτερικό πίνακα του αντιπάλου) εάν σε κανένα από αυτά τα σημεία δεν έχουν γίνει πόρτες από τον αντίπαλο. Είναι δυνατό να εισαχθεί ένα πούλι από το φραγμό προς μία θέση που καταλαμβάνεται από ένα μόνο πούλι του αντιπάλου. Σε αυτή την περίπτωση του πούλι του αντιπάλου θεωρείται ότι έχει χτυπηθεί και έχει μεταφερθεί στο φραγμό.
Είναι επίσης δυνατό οι θέσεις που αντιστοιχούν στους αριθμούς που δείχνουν τα ζάρια (και οι δύο) να είναι μπλοκαρισμένες από αντίστοιχες πόρτες του αντιπάλου, μη επιτρέποντας στο πούλι την εισαγωγή του στο παιχνίδι και αναγκάζοντας το να παραμείνει στον φραγμό. Ένας παίχτης με ένα πούλι στο φραγμό δεν έχει την άδεια για να κινήσει οποιαδήποτε από τα πούλια που δεν είναι εκεί, έτσι μερικές φορές ένας παίχτης με ένα ή περισσότερα πούλια στο φραγμό δεν θα έχει καμία νόμιμη κίνηση με αποτέλεσμα να χάσει την σειρά του και την κίνηση του.
Όταν ένας παίχτης έχει όλα τα πούλια του/της στον εσωτερικό πίνακά του/της, εκείνος ο παίχτης μπορεί να αρχίσει "να μαζεύει". Ένας παίχτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα ή και τους δύο αριθμούς από τα ζάρια για να βγάλουν ένα πούλι από τον πίνακα. Σε αυτήν την φάση ένας παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει έξι για να βγάλει ένα πούλι από "το σημείο έξι" (όπου στην έναρξη του παιχνιδιού υπήρξαν πέντε πούλια) ή εάν δεν υπάρχει κανένα πούλι στο σημείο έξι μπορεί να βγάλει ένα πούλι από το πέντε ή αν δεν υπάρχει επίσης κανένα πούλι στο σημείο πέντε μπορεί να βγάλει ένα πούλι από το τέσσερα, και ούτω καθεξής. Σε αυτό το σημείο του μαζέματος ένας παίχτης μπορεί ακόμα να κινηθεί κανονικά μέσα στον εσωτερικό πίνακά του/της, και μερικές φορές δεν έχει καμία άλλη επιλογή.
Το πέντε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαζέψει ένα πούλι από το σημείο πέντε, ή για να κινήσει ένα πούλι από το σημείο έξι προς το σημείο ένα. Εάν δεν υπάρχει κανένα πούλι στο έξι ή στο πέντε τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαζέψει ένα πούλι από το σημείο τέσσερα, και τα λοιπά. Εάν ένας παίχτης έχει ένα πούλι στο έξι και κανένα πούλι στ πέντε, τότε με πέντε ο παίχτης αναγκάζεται να κινήσει ένα πούλι από το σημείο έξι προς το σημείο ένα.
Οι αριθμοί από τα ζάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ώστε να μαζέψουν οι παίχτες κάποιο πούλι, ή για να κινηθεί κανονικά ένα πούλι εάν δεν υπάρχει "χώρος" για να μαζευτεί. ¶"Τα διπλά" μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μαζευτούν έως και τέσσερα πούλια.
Είναι δυνατό για έναν παίχτη να χτυπηθεί αφότου έχει αρχίσει να μαζεύει. Σε εκείνη την περίπτωση το μάζεμα διακόπτεται και δεν μπορεί να συνεχιστεί έως ότου είναι πάλι όλα τα πούλια του παίχτη βρίσκονται στον εσωτερικό του πίνακα.
Οι παίχτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους αριθμούς που δείχνουν τα ζάρια, αλλά όχι απαραιτήτως στην "πληρέστερη μορφή" τους. Παραδείγματος χάριν ένας παίχτης μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν αριθμό για να κινήσει ένα πούλι ώστε να το μαζέψει σαν εκείνος ο αριθμός να ήταν μικρότερος. Εάν ένας παίχτης μπορεί μόνο να παίξει μόνο ένα αριθμό (αλλά όχι και τους δύο) τότε ο παίχτης πρέπει να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο αριθμό.
Στο τάβλι δεν είναι δυνατή η ισοπαλία, αλλά υπάρχουν τρεις βαθμοί νίκης. Εάν στο τέλος του παιχνιδιού ο ηττημένος έχει μαζέψει από τουλάχιστον ένα πούλι, τότε αυτό είναι ένα "απλό παιχνίδι". Εάν στο τέλος του παιχνιδιού ο ηττημένος δεν έχει μαζέψει κάποιο από τα πούλια του και δεν έχει κανένα πούλι είτε στο φραγμό είτε στον εσωτερικό πίνακα του παίκτη, το παιχνίδι είναι "διπλό". Εάν στο τέλος του παιχνιδιού ο ηττημένος δεν έχει μαζέψει κανένα πούλι και έχει επίσης ένα πούλι στο φραγμό ή στον εσωτερικό πίνακα του νικητή, τότε αυτό το παιχνίδι είναι "τριπλό". |